Lentvario miesto bibliotekoje surengta įtraukianti prof. Rimvydo Laužiko paskaita „Tiškevičių virtuvė“.
Rimvydas Laužikas yra paveldo komunikacijos tyrinėtojas, istorikas, archeologas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius, UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo Tarpvyriausybinio komiteto Vertinimo komisijos narys, maisto istorikas, gastronomijos guru, knygų „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“, „Vakarų Europos kultūros raidos bruožai“ autorius ir kitų veikalų – „Senojo Vilniaus skoniai“, „Graikija. Alyvmedis, vynmedis ir laivas“, „Senieji lietuviški receptai. Lietuvos gaspadinių receptai“, „ Kuchmistras. Janas Szyttleris ir vilnietiška XIX a. virtuvė“ bendraautorius.
Lentvariečius ir aplinkinius gyventojus domina viskas, kas susiję su grafais Tiškevičiais. Nors daugumos žmonių sąmonėje dvarininkų gyvenimas tradiciškai labiausiai asocijuojamas su architektūra, turtingomis bibliotekomis, mokslo naujovėmis, ginklais ir meno vertybių kolekcijomis, tačiau žmones traukia ir gastronomijos istorija. Jiems smalsu, kaip grafai gyveno, kokiomis veiklomis užsiimdavo. kokios tradicijos buvo dvare, ką jie valgė. Kalbėdamas apie Tiškevičių virtuvę, svečias rėmėsi likusiais Raudondvario dvaro archyvais, sąskaitomis ir kt. dokumentais. „Nederėtų pamiršti ir architektūrinio gastronomijos aspekto – požeminio kelio į senąją Raudondvario Tiškevičių dvaro virtuvę. Tai yra vertinga ir įdomi aukštosios europinės dvarų kultūros paveldo erdvė“, – teigė R. Laužikas.
Gyvenimas XIX a. dvaruose maždaug visuose Lietuvos dvaruose buvo vienodas, jie laikėsi tam tikrų tradicijų ir to meto stalas buvo maždaug toks pats, kaip ir dabar.
Paskaitos metu buvo paminėti Tiškevičių koldūnai, net atskleistas receptas, kaip juos pasigaminti. Kaip teigė profesorius, jį sukūrė Vilniaus virtuvės šefas Janas Szyttleris (1778–1850). Daugelį receptų savo knygose mini Liliana Narkowicz, pvz.: „Gabalas mėsos miško kiaulės“, „Šadininkas iš batvinlapių, burokėlių ar rukštelių“. Ji taip pat pristato iškilmingus pietus: sriubą – imperial (arba imperatoriška), karštą otą su olandišku padažu, ėrieną, užkandį – jerubių paštetą, garnyrą – žaliąsias salotas, dygliuotus artišokus, desertą – ledus ir vaisius.
Paskaitos metu buvo apžvelgti ir gėrimai, švenčių valgiai, pirkiniai, pristatyta, kaip atrodė indai, stalo serviravimas. Susirinkusieji pasijautė, kaip pabuvę tame laikotarpyje kartu su Tiškevičiais. „Alų midų gėrėme, bet burnoje neturėjome“.
Paskaitą finansavo Trakų rajono savivaldybė.
Dalia Bagdžiuvienė
Trakų viešosios bibliotekos Lentvario padalinio vedėja
Nuotraukoje: Prof. R. Laužikas su Lentvario bibliotekos vedėja D.Bagdžiuviene.